Zoetwaterparel

Zoetwaterparels hebben in vergelijking met echte parels uit zoutwatergebieden een ondergeschikte rol gespeeld. Wat vandaag meestal als zoetwaterparel aangeduid word, zijn kernloze gekweekte parel uit zoetwatergebieden.

Zoetwaterparels hebben een zeer lange traditie. Al sinds 100 v.Chr. werden in China met parelmoer overtrokken Buddha figuren gevonden. Het heeft echter zeer lang geduurd voordat men van een omvangrijke gekweekte zoetwaterparel productie kon spreken. Een echte doorbraak van de kernloze gekweekte parels uit Japan, uit het bekende Biwa-meer, vond pas plaats in het midden van de vorige eeuw.

Biwa-parels, een begrip die tot marktnaam werd, tekenen zich door een zachte luster en warme kleuren zoals zeer licht creme, oker en grijs.

De productie van gekweekte parels in de Hyriopsis schlegli bleef echter niet lang. Vooral milieuvervuiling bracht de productie in ca. 1985 tot stilstand. De japanse kernloze gekweekte zoetwaterparels werden vervangen door de chinese. De eerste succesvolle producties waren in 1972 in China. In het begin ging het om rijstkorrelachtige gekweekt parels met een zeer onrustig oppervlak en een lage luster. China heeft wat kwaliteit betreft echter een verbazingwekkende ontwikkeling achter zich. Bijna ronde gekweekte parels met een doorsnede van 10 mm met een zeer goede luster zijn vandaag maakbaar. Maar de grootte en kwaliteit die met gekweekte parels uit de zuidzee vergeleken kunnen worden zijn het nog maar zelden. De hoeveelheid van jaarlijks 1.000 ton is in vergelijking met andere gekweekte parels nog vrij goedkoop te krijgen. De gekweekte parel productie in China is zo groot door de enorme kweekgebieden en het feit dat de gekweekte schelpen Hyriopsis schlegli en Christaria plicata aan beide kanten van meerdere epitheeldelen voorzien zijn.

Chinese zoetwaterparels worden in een groot aantal vormen en met intensieve kleuren gekweekt. Wit, creme, oranje, mauve en pink zijn typische natuurkleuren. De ontwikkeling van de chinese gekweekte parels is verbazingwekkend en ze zal verder voortschrijden.

  Sitemap