Mabe parels

Het begrip mabe is afgeleid van de japanse betekenis Mabe-gai voor een van de gekweekte parels Ptera penguin (zwartgevleugelde pareloester).

Tussen schaal en mantelweefsel worden meestal halfronde implantaat geschoven. Ook ovale, tonnetjes, druppels of hartvormen worden gebruikt. De oesters bouwen voor hun eigen bescherming hun schaal steeds verder op en ommantelen de ingezette deeltjes ook. Als men ze als sieraad wil gebruiken wordt de vormen van de schaal gescheiden en blijft een parelhuid over.

Mabe-parels moeten voorzichtig behandeld worden omdat anders de parel beschadigd kan worden. Ze zijn het meest geschikt voor oorbellen, brosches over sluitingen van een ketting.

Mabe-parels worden in de grote oesters van de Zuidzee gekweekt: Pinctada maxima (zilver- en goedlippige pareloester), Pinctada margeritifera (zwartlippige pareloester) en de Pteria penguin (zwartlippige pareloester). Bij deze kleuren en bij grijs en brons kan het om natuurlijke kleuren gaan. Andere kleuren worden daarna kunstmatig opgebracht.

Mabe-parels zijn een relatief goedkope variant van de duidelijk hoger in prijs liggende grote gekweekte Zuidzee parels.Blisterparels

Blisterparels zijn echte parels die op natuurlijke wijze met de schaal vergroeid zijn. Het begrip “mabe-parels” staat altijd voor een gekweekte parelschaal of gekweekte blisterparel.

  Sitemap