Akoya parels

Het begrip Akoya is een samenstelling van de woorden ako en ya. Ako is een oud Japans woord, wat mijn kind betekent en ya is een toevoeging om genegenheid aan te duiden. Akoya is de Japanse betekenis voor de oester Pinctada martensii, in zout watergebieden om de zuidelijke eilanden Japanse gekweekte parels met vaste ronde kern geproduceerd worden.

De correcte definitie is: zoutwater parels, gekweekt in Japanse wateren in de oester Pinctada martensii. Deze beschrijving is te lang. Daarom is het al sinds langere tijd gebruikelijk in de parellanden om van Akoyaparels te spreken.

De Pinctada martensii die maar tot ca 8cm groot worden, kan gekweekte parels tot een maximale grootte van 12mm produceren. Normaal liggen de maten tussen 6.5 en 7.5 mm.

Van Akoyaparels verwacht men bij de waardebepalende factoren vorm, kleur, luster en een goed gestelde oppervlakte van de hoogste kwaliteit. De vorm zou perfect rond moeten zijn. Een zeer zeldzame kleur is pinkroze. Pink als roze kleur voor de lichaamskleur in combinatie met roze voor de boven- en onderkleur de luster of glans van de parel is optimaal als hij een bijna metaalachtig karakter heeft.

Oppervlaktekenmerken zoals bijvoorbeeld kleine uitgroeien of geplette plaatste zouden met het blote oog bij een normale kijkafstand niet te herkennen zijn.

Akoyaparels worden in Japan sinds meer dan 100 jaar gekweekt. Sinds 1980 produceert ook China Akoyaparels.

  Sitemap